maandag 11 juni 2012

Koop nu Parmigiano Reggiano van de door aardbevingen getroffen kaasboeren!


Geweldig initiatief van 2 personen uit Nijmegen! Gezien het succes tot nu toe, komt er waarschijnlijk ook nog een vervolg! Iedereen die geïnteresseerd is kan de twee heren en de kazen volgen via hun website, facebook en twitter. (Adressen onderaan dit artikel). Zij zijn vandaag in Italië aangekomen om de getroffen boeren en hun kazen te bezoeken en afspraken te maken. Een kaas van 1,5 kilo kost 25,- euro. De uitgebreide info is te vinden op hun website. Hier even een kort verslagje van een voor mij inspirerende idee en nieuwsfeitje dat ik graag wilde delen.
De actie is een succes te noemen. Bijna 8000 mensen bestelden een flink stuk Parmigiano Reggiano. Wat een overweldigend resultaat! Voor ons begint het werk nu pas echt. We gaan zondagavond naar Italië om daar met de kaasboeren te praten. Dan kunnen we ook daadwerkelijk alle kaas gaan bestellen. Bovendien moeten we aan de slag met het organiseren van het event. 
Daarna wordt het weer mogelijk om bestellingen te plaatsen. Voor nu dus: bedankt namens alle betrokken kaasboeren in Midden-Italië.
———————————————————————————————————
De Italiaanse regio Emilia-Romagna is voor de tweede maal in korte tijd getroffen door een aardbeving. In dit gebied, waar onder meer de befaamde Parmigiano wordt gemaakt, dreigen 550.000 van deze parmezaanse kazen verloren te gaan. Door de aardschokken zijn de kazen beschadigd en is het rijpingsproces onderbroken. De smaak van de kaas is echter onveranderd. Twee Personen hebben zich het lot van de Italiaanse kaasboeren aangetrokken en laten een flinke partij naar N ederland komen. Meer informatie? Mail ons!

De feiten op een rij over deze kaas:
  • De enige toevoeging aan de kaas is zeezout uit de Middellandse Zee.
  • De koeien mogen alleen gras en hooi eten.
  • Er is 600 liter melk nodig om 1 kaas te maken.
  • De in het proces overgebleven wei wordt als voer gebruikt voor de varkens die uiteindelijk Parma-ham worden.
  • Een kaas weegt 38 kilogram.
  • De kristalachtige structuur komt niet zoals vaak gedacht door het zout maar door de proteïnekristallen die zich tijdens de rijping vormen uit aminozuren. 
  • De kaas wordt aan pasgeboren Italiaanse baby’s als voedingssupplement voorgeschreven.
  • Bocaccio schreef al over de Parmigiano Reggiano in zijn Decamerone uit 1348.
  • Samuel Pepys, Engels staatsman bekend om zijn gedetailleerde dagboeken, begroef in 1666 zijn kazen tijdens de Great Fire of London.
  • Beschadigde kazen, zoals in het geval van de aardbeving, mogen niet het keurmerk Parmigiano Reggiano DOP dragen. 
  • Tijdens de aardbeving van 20 mei zijn er twintig kaasfabrieken en rijpingshuizen beschadigd.
  • Tijdens de aardbeving van 29 mei zijn er nog eens 24 kaasfabrieken en rijpingshuizen beschadigd.
  • Er zijn totaal 608.000 kazen beschadigd, dat is 10 procent van de totale jaarproductie. De beschadigde kazen worden verhuisd naar speciaal daarvoor bestemde rijpingshuizen.
  • In de rijpingshuizen, ook wel kathedralen genoemd, worden de kazen tot 24 stuks hoog opgestapeld in rijen van maximaal 90 stuks.
http://www.red-een-kaas.nl/  twitter: @2personen of facebook: redeenkaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten